Külföldi gyűrűs madarak megkerülése Hajdú-Bihar megyében

Ha egy külföldön megjelölt madárfaj egyede látogat el hazánkba annak mindig örülünk, pláne, ha az egyed visszajáró vendég. Azonban idén nem mindig tudtunk örülni. Egy gólyapusztulás mellett kettő élő madár megfigyeléséről adunk hírt az alábbiakban.

Fehér gólya jeladók és színesgyűrűk (fotó: Karcza Zsolt)

Egy fehér gólya esett áldozatul a már eddig is igen sok madár halálát okozó középfeszültségű vezetékeknek. A madár Lengyelországból érkezett hozzánk, és meg volt jelölve színes gyűrűvel, valamint műholdas jeladóval is. Az eset nem egyedülálló, mégis az a legszomorúbb benne, hogy idén, fiókaként került megjelölésre, és már ez év augusztus 7-én elpusztult hazánkban, a Debrecen határában lévő Mészáros Gergely kertnél található villanyoszlopnál. Ez az eset is bizonyítja, hogy a középfeszültségű vezetékek jelentik az egyik legnagyobb veszélyt a gólyák számára, főleg a még tapasztalatlan fiatal egyedekre. A fotón is látható színes gyűrű és jeladó a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak közvetítésével, a Madárgyűrűzési Központ jóvoltából már vissza is jutott Lengyelországba.

Szerencsére jó hírekkel is tudunk szolgálni, két külföldön megjelölt madár jelenlétét is észleltük megyénkben.

Az egyik egy nagy goda, akit 2016 májusában jelöltek meg szintén Lengyelországban, és már visszajáró vendégnek számít. Ugyanis Tar János és Katona József megfigyelései alapján már 2016 őszén is vendégeskedett nálunk, és most, idén is ellátogatott hazánkba a Hortobágyra, elég korán, már március végén. A költést követően, legutóbb szeptember elején a Balmazújváros határában található Virágoskúti-halastavak területén figyelte meg Veszelinov Ottó, majd később mások. A Mester Béláék által készített fotón jól látható, hogy az egyed jeladót is visel magán. Ez azért is nagy jelentőségű adat, mivel a 2009-ben megjelent Magyar Madárvonulási Atlasz alapján még nem fordult elő hazánkban olyan egyed ebből a fajból, amit Lengyelországban jelöltek meg.

Gyűrűs-jeladós nagy goda a Virágoskúti-halastavon (fotó: Boros Zoltán)
Gyűrűs-jeladós nagy goda a Virágoskúti-halastavon (fotó: Boros Zoltán)

A harmadik madár megkerülése abban hasonló az előbbihez, hogy itt is olyan faj jelölt egyede látogatott el térségünkbe, amely a Magyar Madárvonulási Atlasz szerint még nem bukkant fel hazánkban abból az országból, ahol gyűrűzésre került. Az Atlasz megjelenését követő nyolc évben viszont már számos adata származik a fajnak az alábbi országból. Ez esetben a származási ország Szerbia, ezen belül is Itabej. A megkerült faj pedig egy rétisas, akit még 2013 májusában látott el Hám István színkombinációs szárnylappal. Idén szeptember 17-én pedig Berettyóújfalu külterületén, az Andaháza vizes élőhelyen sikerült megfigyelnie Veszelinov Ottónak és a számlapja alapján azonosítania. 

Hám István rétisas gyűrűzés közben (forrás: www.muzslya.org.rs)
Hám István rétisas gyűrűzés közben (forrás: www.muzslya.org.rs)

Veszelinov Ottó