Az MME történetének fontosabb állomásai

1974. január 6-án 200 taggal megalakult a Magyar Madártani Egyesület (MME), amely az eltelt évtizedek alatt Közép-Kelet-Európa legnagyobb természetvédelmi társadalmi szervezetévé vált. Napjainkban 10.000 tag, több ezer önkéntes segíti az MME tevékenységét, amely az elmúlt majd' 40 évben jelentősen hozzájárult a hazai természetvédelem megerősödéséhez is.

 

Az alakuló ülés 1974. január 6-án (Fotó: Kapocsy György).

1974
Megalakul az MME. Az első évben 17 helyi csoport alakult. Indulnak az MME táborok.


1976
Megalakul a Ragadozómadár-védelmi Szakosztály


1976
Irodát nyitunk, elkészül részletes munkatervünk. Ez évtől az MME irányítja a madárgyűrűzést Magyarországon.


1977
Már 31 helyi csoport működik. Megjelenik a Madártani Tájékoztató. Éjjel-nappali fészekőrzést szervezünk a veszélyeztetett ragadozómadár-fészkek védelmére.


1978
Létrehozzuk a Madárvédelmi Alapot. Megnyitjuk az első madárvártát.

 


Madárgyűrűzés a "hőskorban"
(Fotó: MME archívum).

1979
A gyurgyalag védelmének évével elindul az Év madara programunk. Chernel István-emlékérmet alapítunk.
A lakosság megszólításával új alapokra helyezzük az MME tevékenységét. 


1980
A fehér gólya védelmének éve,
ami országosan olyan nagy sikert arat, hogy a programot
a következő évre is kiterjesztjük.


1981
A fehér gólya védelmének 2. éve.
Az ifjúság természetvédelmi szemléletének formálása kiemelt cél. Ennek érdekében indítjuk útjára a Madarász suli programot és hálózatfejlesztést.


1982
A fecskék védelmének éve. Megrendezzük az MME I. Tudományos Ülését Sopronban.


1983
A fecskék védelmének 2. éve. Megindítjuk a Legkedvesebb
madaraink című kiadvány sorozatot.


1984
A cinegék védelmének éve. Petényi Salamon János-emlékérmet alapítunk. Megjelenik a Magyarország fészkelő madarai c. könyv.


1985
A gyöngybagoly védelmének éve. A Költő utcai irodába költözünk, már 16 alkalmazottal.


1986
A túzok védelmének éve. Ekkor alakulnak az első nemzetközi kapcsolatok. Megrendezzük a II. Tudományos Ülést Szegeden, felvesszük a kapcsolatot a WWF-fel.


1987
A fogoly védelmének éve. Az MME a házigazdája a madárvédelmi világszervezet európai konferenciájának (Visegrád). Ebben az évben indítjuk az első, nem madarakkal kapcsolatos programokat (füves puszták, ártéri erdők védelme).


1988
A kuvik védelmének éve. Somogy megyei Helyi Csoportunk Önállóvá válik. Megvásároljuk az első "magán" (egyesületi) rezervátumot (Boronka). Pro Natura díjat kap az egyesület.


1989
A búbosbanka védelmének éve. Elindítjuk a szabadtéri túzokvédelmi programot. Európa-díjat kapunk az Angol Királyi Madárvédelmi Társaságtól (RSPB).


1990
A búbosbanka védelmének 2. éve. Bejegyzik az egyesület új nevét (Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület), ami a második rendkívül fontos mérföldkő egyesületünk életében.


1991
A szalakóta védelmének éve. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) felveszi az egyesületet a tagjai közé. Az első év amikor az Országgyűléstől támogatást kapunk működésünkhöz. Megrendezzük a III. Tudományos Ülést Szombathelyen.


1992
A vörös vércse védelmének éve. Létrehozzuk a "Természet Szolgálatában Alapítvány"-t. A túzokvédelemre jelentős támogatást kapunk az Európai Közösségtől (PHARE-program). Elindítjuk a Monitoring Központot a Ritka és Telepesen Fészkelő madarak Monitoringja (RTM) programmal. A Madarász suli (1981) mintájára elindul a Madarász ovi program is.


1993
A barátposzáta védelmének éve. Újjáalakul a madárvédelmi világszervezet (BirdLife International), melyben Magyarországot továbbra is az MME képviseli. Halastavakat vásárolunk. 100 éves a Madártani Intézet.


1994
A fehér gólya védelmének éve. Útjára indul a Madártávlat magazin. Több mint 6000, rendszeresen tagdíjat fizető tagunkkal, 46 dolgozóval, 15 terepjáróval, 1 központi és 3 helyi irodával, saját tulajdonú ingatlanokkal szolgáljuk a madár- és természetvédelem ügyét. Kidolgozzuk természetvédelmi stratégiánkat. Elindítjuk a Rákosi vipera-védelmi programot. Az MME Feketególya-védelmi programja bekapcsolódik a faj színes gyűrűzési programjába.


1995
A fülemüle védelmének éve. Megrendezzük a IV. Tudományos Ülést Nyíregyházán.


1996
A vörösbegy védelmének éve.


1997
A harkályok védelmének éve.


1998
A harkályok védelmének 2. éve. Kiemelten közhasznúvá válik az egyesület. Elindítjuk a Mindennapi Madaraink Monitoringja (MMM) programot. Létrehozzuk az MME Természetvédelmi Tanácsadó Szolgálatot.


1999
A fehér gólya védelmének éve, mely egyben a 25 éves évforduló jegyében telik el. Megrendezzük az V. Tudományos Ülést Budapesten.


2000
A kerecsensólyom védelmének éve. Elkészül és bemutatásra kerül egy 52 perces film az egyesületről, amely összefoglalja eddigi tevékenységünket, bemutatja céljainkat. A Tiszán februárban levonult cianid- és a később érkező nehézfém-szennyeződés után életre hívott, az élővilág állapotát monitorozó rendszer kiépítése indul meg, melynek munkáit a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága fogja össze. A munkába az MME is bekapcsolódik. A szándékos madárpusztítások (illegális vadászat, mérgezés, csempészet, védett madarak tartása) ellen irányul a szlovén, szlovák és cseh BirdLife partnerekkel közösen indított "Joining Europe Againist Bird Crime" elnevezésű program.


2001
A bíbic védelmének éve. Társadalmi támogatásunkat jól tükrözi az 1%-ból kapott 9 millió forint. Az olasz vadászok által okozott madárpusztítások kapcsán a társadalom szemében a madárvédelem jelentősége felértékelődik. Márciusban rendezzük meg a Bird Numbers 2001 nemzetközi madár-monitoring konferenciát.


2002
A sárgarigó védelmének éve. Közreműködünk a Különleges Madárvédelmi területek kijelölésében, 4 éves parlagisas-védelmi programot indítunk az EU LIFE programjának támogatásával. Egyesületünk szervezi Európában a Nemzetközi Madármegfigyelő Napokat. Natura 2000 vándorkiállítást szervezünk, elindítjuk a Madárbarát kert programot.


2003
A pacsirták védelmének éve. 10 éves a Madártávlat c. folyóiratunk. Nemzetközi ragadozómadár-védelmi konferenciát szervezünk.


2004
A rozsdafarkúak védelmének éve. Elindul a 4 éves túzokvédelmi és rákosivipera-védelmi LIFE programunk. Megrendezzük a VI. Tudományos Ülést Debrecenben. Megújul, színessé válik a Madártávlat magazin. A Bajai Ifjúsági Természetvédelmi Egyesülettel és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal közösen, a Gemenc Zrt. támogatásával, megrendezzük a IV. Feketególya-védelmi Világkonferenciát.


2005
A parlagi sas védelmének éve. A személyi jövedelemadó 1% felajánlásokból az MME 14,5 millió Ft-ot kap. Elindul a www.golya.mme.hu lakossági gólya oldal.


2006
A tövisszúró gébics védelmének éve. Elindulnak a 4 éves kékvércse-védelmi, a kerecsensólyom-védelmi, és Pannon gyepek élőhely kezelése Magyarországon LIFE programok. Az MME életének harmadik szervezeti mérföldköveként elkezdődik az egyesület működési struktúrájának átszervezése, a központi irodán belül megalakul a társadalmi kapcsolatok osztály, mely az egyesület kommunikációs, tagnyilvántartási, napi madárvédelmi, adományszervezési, környezeti nevelési, kiadvány és közösségi program szervezési tevékenységeit koordinálja. A személyi jövedelemadó 1% felajánlásokból az MME 13,5 millió Ft-ot kap.


2007
A mezei veréb védelmének éve. Az előző évben megkezdett szervezetfejlesztési munka keretében elkészül a dürgő túzok kakast megtartó, de megjelenésében frissített logó, elindul az arculat és az új honlap tervezése. Az előző évben megalakult társadalmi kapcsolatok osztály szervezi az 1% kampányt, melynek eredményeként 30%-al több, 17,5 millió Ft adó felajánlást kap az MME. Elindítjuk a jelvényadomány-gyűjtő kampányunkat.


2008
A kanalasgém védelmének éve. Az új szervezeti és működési szabályzat tervezésének részeként a központi irodán belül létrejön a természetvédelmi, valamint a gazdasági és szervezési osztály. Elkészül az MME egységes megjelenésű, a tevékenységeinket bemutató szórólap-sorozat első 16 eleme, amit országszerte terjesztünk helyi csoportjainkon és partnereinken keresztül. Elkészül a Nomenklator - Magyarország madarainak névjegyzéke új kiadása, és két kiadásban is megjelenik az egyesület vidékfejlesztési koncepcióját bemutató Madárbarát településfejlesztés c. könyv. A magyar madárgyűrűzés centenáriuma, melynek keretében folyik a 100 év munkáját bemutató madárgyűrűzési atlasz megírása. A személyi jövedelemadó 1% felajánlások aránya ismét majd' 30%-al növekedett, és immáron 22,5 millió Ft-ot tesz ki. Megrendezzük a VII. Tudományos Ülést Baján.


2009
A kék vércse és a vetési varjú közös védelmének éve. A program folytatásaként elindul az 5 éves rákosi-vipera védelmi LIFE+ programunk, melynek első köre bekerül az 5 legjobb LIFE program közé Európában. Elkészül az MME új szervezeti és működési szabályzata, arculata, és a régi címen elindul az egyesület megújult honlapja. A személyi jövedelemadó 1% felajánlások aránya az előző évhez képest újabb 16%-al növekszik, és immáron 26 millió Ft-ot tesz ki. Az MME bolt felköltözik a központi irodába, és márciustól a csomagküldési szolgáltatás mellett heti két napos - kedd-szerdán - nyitva tartással fogadja a vásárlókat. December 31-ével lezárul a Kék vércse védelmi LIFE program. A Kossuth Kiadó gondozásában az év végén megjelenik a hazai madárgyűrűzés száz évét bemutató, centenáriumi Magyar madárvonulási atlasz.


2010
A fecskék védelmének éve, ennek keretében - a gólya mintájára - márciusban elindul a lakossági fecskefigyelő oldal. Első alkalommal működtetünk füsti fecske fészek webkamerát is, amit az interneten, a honlapunkon keresztül bárki elérhet, megnézhet. Hagyományteremtő céllal első alkalommal rendezzük meg a Dr. Szép Tibor által kitalált Tokaji partifecske hajózás programot. Június végén befejeződik a Pannon-gyep védelmi LIFE program. A személyi jövedelemadó 1% felajánlás meghaladja a 30 millió Ft-ot. Tavasszal elindul az MME Facebook oldala, október 20-án pedig az egyesület MMEBirdLifeHungary YouTube csatornája.


2011
Az év madara a széncinege. Áprilisban megrendezzük a nemzetközi "Elektromos szabadvezetékek és madárpusztulás Európában” konferenciát, valamint a BirdLife International európai és közép-ázsiai szervezeteinek találkozóját. Az Elnökség döntése alapján, három fajból (egerészölyv, fekete rigó, vörös vércse), a honlapon történő szavazással  a lakosság választhatja meg 2012. év madarát, ami így az egerészölyv lett. A május végi küldöttközgyűlésen új elnökséget választanak a küldöttek a 2011-ben lejáró mandátumú, 2006-ban választott elnökség helyett. Augusztusban első alkalommal rendezzük meg a két napos Balatoni hattyú road show lakossági bemutató gyűrűzési programot. Elindul az odú és a gyöngybagoly webkameránk is. Az év folyamán az Európai Unió elfogadja a parlagisas-védelmi program kapcsán benyújtott, 2012. január 1-én induló HELICON LIFE+ pályázatunkat. A hagyományosan november végén tartandó Tanácsadó Testületi Ülést az Elnökség 2012. január végére teszi át.  A téli szám megjelenését követően Ujhelyi Péter lemond a Madártávlat főszerkesztői posztjáról.

 

2012
Az év madara az egerészölyv. Január 1-én elindult az a parlagisas-védelmi LIFE+ program, melynek célja a ragadózómadár mérgezéses esetek visszaszorítása. A Madártávlat főszerkesztői posztját január 1-től Orbán Zoltán, az MME társadalmi kapcsolatok igazgatója veszi át Ujhelyi Pétertől. A 2011. november végéről erre az évre áttett Tanácsadó Testületi Ülésre január végén kerül sor. Május 4-én megalakul az MME Emlősvédelmi Szakosztálya. A Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztály elindítja az "Év hüllője" / "Év kétéltűje" programot, melynek első akciójaként 2012. év hüllője a lábatlangyík lett. A 2012. április 15 - május 15. közötti internetes szavazáson a lakosság a gyurgyalagot választja 2013. év madarául. Az éves Küldöttközgyűlésre a Fővárosi Állat- és Növénykert helyett a TIT Stúdióban kerül sor május 19-én. Október 3-án köszöntjük a 10 éves jubileumát ünneplő Madárbarát kert program 5 000. regisztrált tagját.

 

Az egyesület megköszöni annak a több tízezer embernek, egykori és mai tagtársunknak a közreműködését, aki az elmúlt harminc évben támogatta a madárvédelmet hazánkban! Egyben kérünk minden természetszerető embert, hogy ismerkedjen meg céljainkkal, és vegye fontolóra ennek a nagy múlttal rendelkező, Magyarországon alapított társadalmi szervezet támogatását! Védjük együtt hazánk természeti értékeit, legyen Ön is tagunk!